Van 10 maart tot en met 8 mei 2014 loopt een openbaar onderzoek naar het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Overstromingsgebied Molse Nete’. Concreet gaat het om een deel van de vallei van de Molse Nete op de grens van Mol en Balen, ten zuiden van de Kapellekensdreef in Gompel. Bedoeling is hier een overstromingsgebied aan te leggen, de natuur mogelijkheden te geven om zich te ontwikkelen én om het gebied te ontsluiten via een recreatief fiets- en wandelpad. Alle geïnteresseerden zijn dinsdag 25 maart om 20 uur welkom voor een informatievergadering in de raadzaal van ’t Getouw.

In het verleden kende de vallei van de Molse Nete een aantal overstromingen, met gevolgen voor de tuinen in de Kapellekensdreef. De provincie Antwerpen wenst als beheerder van deze waterloop deze problematiek aan te pakken. Door de Molse Nete ten zuiden van de Kapellekesdreef meer ruimte te geven, daalt het risico op overstromingen in de omgeving. De vallei maakt deel uit van een groter natuurnetwerk.  Dit mooi stukje groen gelegen tussen de spoorweg, de Molderloop, het kanaal en de tuinen van de Kapellekesdreef kan worden opgewaardeerd door natuurontwikkeling prioriteit te geven, en kan toegankelijk worden door de aanleg van een recreatief fiets- en wandelpad.

 

Wijziging gewestplan

Om dit project te realiseren, is een wijziging van het gewestplan noodzakelijk. Dit gebeurt met de procedure ‘Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP). Het PRUP ‘Overstromingsgebied Molse Nete’ bevat de nodige voorschriften die de ingrepen voor waterbeheer, de ontwikkeling van de natuur en de aanleg van een fiets- en wandelpad  mogelijk maken.

Openbaar onderzoek

Vooraleer een PRUP kan worden goedgekeurd vindt er een openbaar onderzoek plaats. Dit geeft alle inwoners de kans om het dossier grondig te lezen en eventuele bezwaarschriften in te dienen. Voor dit PRUP loopt het openbaar onderzoek van 10 maart 2014 tot en met 8 mei 2014. In deze periode kan je het dossier persoonlijk inkijken tijdens de openingsuren op de dienst ruimtelijke ordening, eerste verdieping in ‘t Getouw.

http://www.provant.be/leefomgeving/ruimtelijke_ordening/openbare_onderzoeken/balen_molse_nete/index.jsp

Online vind je alle informatie via deze link (vanaf 10 maart): http://www.provant.be/leefomgeving/ruimtelijke_ordening/openbare_onderzoeken/mol_scheppelijke_net/?referer=tcm:7-15857-64).  Het provinciebestuur nodigt de inwoners van de omliggende straten uit op de informatievergadering via een flyer in de brievenbus.